Portada
Qui som
Calendari
Activitats
Turisme
En arribar Fotos Enllaços
catalansdc
                        Fundació Paulí Bellet
 Associació de Catalans de l'Àrea de Washington, DC
senyera
catalansDC@gmail.comEn arribar

Què cal saber


Com estalviar diners en impostosLloguer de l'apartament: Per llogar un apartament cal pagar un dipòsit d'un mes de lloguer (en alguns casos dos), que no es retorna fins que no es deixa l’apartament. Els propietaris demanen referències de solvència o crèdit (demostrar que es té feina, nivell de sou, balanç del compte corrent, targeta de crèdit) i referències personals (antics propietaris, amics, referències de feina). En molts llocs, quan es fa un contracte per primera vegada es requereix un termini d'un any de lloguer com a mínim, però en alguns llocs també fan contractes mensuals. Molt sovint les despeses de llum, aigua, gas i telèfon estan incloses al preu de lloguer. El lloguer d'un apartament d'una habitació pot osci·llar dels 800 als 1500 dòlars.
Despeses mensuals: Compteu que entre el lloguer, els menjars (de 5 a 12 dòlars en un fast food o en un food court) i altres despeses diàries, difícilment gastareu menys dels 2000 dòlars al mes.
Mobles i electrodomèstics: Els apartaments es lloguen sense mobles, però també podeu trobar apartament moblats. Normalment tenen cuina i nevera. Si teniu sort, també tindran màquina de rentar plats i, més rarament, rentadora i secadora de roba. Els edificis d’apartaments acostumen a tenir rentadores que es comparteixen amb tots els llogaters de l’edifici. També cal mirar si tenen aparcament i si és gratuït o no. Pel que fa als mobles, hi ha dos Ikea prop de Washington, un a College Park i l'altre a Woodbridge, als quals s'hi pot accedir amb autobús, però també es poden comprar mobles de segona mà a les yardsales o garagesales. Només cal estar pendent dels anuncis que veieu pel carrer, en taulells d'anuncis, als diaris locals, com el Washington Post o el Washington City Paper, i en webs com la Craigslist. Finalment també us podeu adreçar a les botigues de la Salvation Army, on trobareu mobles barats de segona mà.

Encara cal comentar una cosa més en aquest apartat. Les despeses de trasllat són deduïbles en els impostos dels Estats Units
.
Telèfon: Les companyies ofereixen diversos tipus de contractes, però cal tenir en compte que hi ha dos tipus de trucades: locals i llarga distància. Les trucades internacionals queden dintre de les trucades a llarga distància, però en general surt més a compte comprar targetes telefòniques que ofereixen uns preus més econòmics que les companyies. Aquest tipus de targetes es poden comprar a benzineres, supermercats o a Internet. Això sí, cal estar a l'aguait, perquè sovint fan publicitat enganyosa.
Televisió: La televisió, els aparells de vídeo i els DVDs fan servir estàndards nord-americans que en general no són compatibles amb els europeus. Per tant, aquests aparells normalment no funcionen a Europa, ni tampoc es poden utilitzar DVDs o vídeos de format europeu aquí als Estats Units. Es poden comprar, però, aparells de DVD o vídeo que poden llegir qualsevol tipus de format (Code Free o Multisytem). Compreu informats perquè pugueu gaudir dels vostres equips.

Per veure TV3 es pot fer a través del seu web o a través del satèl·lit Hispasat 1C, que emet en obert en el paquet de RTVE el canal de TV3 internacional.
Electricitat: L’electricitat funciona amb 110 V i 60 Hz de freqüència. Europa fa servir 220 V i 50 Hz. La majoria d’altres aparells elèctrics o electrònics poden funcionar a Europa mitjançant l’ús d’un transformador de corrent (pot ser que ja el portin incorporat) i d’un adaptador de clavilla. Els transformadors i adaptadors es poden trobar a Radio Shack o a Circuit City.
Importació d'aliments als EUA: Quins aliments es poden importar als EUA és una pregunta freqüent entre els catalans i la falta d'informació sobre aquest tema fa que es creïn molts mites. Per evitar estar mal informats el millor que podeu fer és anar al web de l'U.S. Customs and Border Protection, on segurament trobareu altra informació a part de la que estàveu buscant que també us serà d'utilitat. Un cop allà podeu anar a la secció de travel alerts and restricted/prohibited goods on trobareu que parlen dels aliments a la secció apartat de Clearing goods through costums.  
Escriure en català amb ordinadors americans:

Windows: Vés a "Start" i dins el menú desplegable vés a Settings i selecciona Control Panel. Se t'obrirà una finestra  i has de clicar Keyboard. A la nova finestra que s'obrirà tria la pestanya Input locales. Llavors clica el botó Add. Després, com a "Input local" tria Catalan i com a "Keyboard layout" selecciona Spanish. Després de fer OK a tot, t'hauria de sortir a la banda dreta de la barra inferior una icona petita amb fons verd i un parell d'inicials que fan referència al teclat que tens seleccionat en aquell moment. Clicant sobre aquesta icona pots canviar de teclat americà a teclat català i a l'inrevés sempre que vulguis.

Ja tens el teclat català instal·lat. Només en queda comprovar com obtenir tots els caràcters amb el teclat. Per exemple, l'accent obert correspont a la tecla amb el caràcter ([); l'accent tancat és (´); la dièresi és ("); la ce trencada és (\) i el punt volat és (#).

Machintosh: Si tens un MAC només has d'anar a System preferences, seleccionar International, un cop allà tria Input menu. T'apareixerà al davant una llista de llengües i dialectes amb la seva bandera. Tria les llengües que t'interessin i veuràs que en la barra de dalt t'apareix una de les banderes que has triat. A partir d'ara, per canviar de teclar només has de clicar sobre la bandereta de la barra i seleccionar-ne una altra. Si no t'agraden les banderes, però, tens l'opció de deseleccionar Show Inpunt menu in menu bar. Per canviar de bandera només hauràs de clicar la tecla "poma" i l'espai alhora.

Depenent del MAC que tinguis, podràs triar directament el teclat català (la senyera) o hauràs de triar entre dos teclats espanyols. Si només et trobes els teclats espanyols, et recomanem que triïs l'espanyol ISO, ja que és el que correspon a la majoria de teclats que es venen a l'Estat Espanyol.

Targeta de crèdit: Una de els primeres coses que heu de fer en arribar als EUA és demanar una targeta de crèdit. En aquest país la targeta de crèdit és gairebé imprescindible, perquè ha acabat prenent la funció de carnet d'identitat. A més, el fet que es faci servir tan sovint com a forma de pagament, fa que s'hagi convertit en el millor sistema per comprovar l'historial de crèdit d'una persona. Aquest historial de crèdit forma part d'una base de dades pública i serveix per comprovar si podeu assumir despeses futures.

Penseu que l'activitat de les targetes de crèdit de l'Estat espanyol no es reflecteix en aquesta base de dades pública, per això, quan arribeu als EUA us podeu trobar que no podeu aconseguir una tageta perquè no teniu historial de crèdit. Per accelerar el procés per obtenir-ne una als Estats Units teniu dues opcions: si teniu un banc a Catalunya que també tingui presència als EUA, podeu estudiar la possibilitat d'accelerar el procés de l'obtenció d'una targeta de crèdit americana. De manera semblant, podeu fer-vos una targeta American Express a Catalunya i demanar que, un cop als Estats Units us converteixin la targeta de crèdit de Catalunya en una d'americana.
Número de la seguretat social:  El número de la seguretat social o Social Security Number (SSN) és imprescindible per poder fer vida normal als Estats Units. El número serveix com a identificació fiscal, s’emet una vegada, té validesa indefinida i és molt diferent a la Seguretat Social espanyola.
Transport públic: El metro té un sistema tarifari que depèn del lloc de sortida i del d'arribada, així com de l'hora en què s'agafa (a les hores punta és més car). D'altra banda, si heu d'anar primer en metro i després en autobús, convé agafar el transfer per estalviar-se part de l'import de l'autobús. A l'autobús també podeu demanar un transfer que només serveix per a l'autobús i amb el qual es pot fer diversos viatges durant un temps determinat i sense haver de pagar res més.

Al web de l'Autoritat del Transport Metropolità de Washington podeu consultar la millor combinació per desplaçar-vos per l'àrea amb transport públic, el preu del trajecte, així com els incidents que puguin afectar la línia.

Carnet de conduir: Es pot conduir per un temps curt amb el carnet espanyol, però es recomana que per estades permanents s'obtingui el carnet de la demarcació on es visqui. Això a Estats Units és fàcil i no és car, sobretot si ja s'ha conduït en un altra país i, a més, no cal fer classes pràctiques. Cada una de les jurisdiccions del àrea de Washington, DC: el Districte de Colúmbia, i els Estats de Maryland i Virgínia tenen els seus propis requeriments.
Assegurança del cotxe: A l'hora de comprar un cotxe i assegurar-lo cal tenir un carnet de conduir local. Si s'ha tingut cotxe a l'Estat Espanyol, es recomana portar una carta de la companyia d'assegurances en la qual hi hagi l'historial del conductor pel que fa a accidents i quins n'han estat els causants. Amb un bon historial l'import de les primes es pot reduir. D'altra banda, cal comprovar si en el contracte la targeta de crèdit  que feu servir s'hi inclou una assegurança de cotxe.
Impostos: L'Estat Espanyol té un conveni firmat amb els Estats Units per evitar la doble imposició i l'evasió fiscal. El podeu consultar al web de l'Agència Estatal de l'Administració Tributària. Si teniu més preguntes sobre impostos a Espanya i per la importació del cotxe de retorn a casa les podeu dirigir a la Conselleria de Finances de l'Ambaixada d'Espanya a Washington: finacialofi@covad.net

Els Estats Units té l'impost a la venda o sales tax. És a dir, l'impost no està inclòs en els preus de les vendes del productes, sinó que es calcula en el moment de fer la transacció. A diferència de l'IVA europeu, només és d'aplicació a la venda que es fa en el consumidor final. El seu percentatge varia entre els Estats de la Unió.
Consolat espanyol: Inscriure’s al Consolat espanyol, és útil sobretot si es pensa residir als Estats Units durant més d’un any. Des del Consolat s'envien les butlletes per votar per correu, per això cal que tinguin les vostres dades. A més, si s’hi està inscrit com a resident als Estats Units durant més d’un any, es poden dur a Europa tots els efectes personals, com mobles i cotxes, sense pagar impostos. És important inscriure-s'hi tan aviat com es pugui ja que el temps de residència comença a comptar a partir del moment de la inscripció. Just abans de tornar cap a Espanya, cal portar una llista d’efectes personals i rebuts al Consolat, el qual segella la llista i així es poden passar les duanes sense problemes. D'altra banda, al consolat també es poden tramitar alguns documents com el passaport.
Ambaixada americana: A l'Ambaixada americana hi trobareu informació sobre visats d'immigrant o no-immigrant, així com informació general sobre la cultura, l'educació, la salut, el turisme, etc. als EUA o programes d'intercanvi entre Andorra o l'Estat espanyol i els Estats Units.
Visats i permís de treball: Si teniu la possibilitat de triar, cal llegir amb deteniment la informació sobre els visats. N'hi ha que només et permeten treballar, però no estudiar i n'hi ha que et permeten estudiar, però no treballar. N'hi ha que tenen l'inconvenient que caduquen de seguida i que t'obliguen a viatjar sovint per demanar-ne la renovació. En alguns casos, en el cas de visats per a acompanyants, un cop arribeu als EUA podeu demanar un permís de treball al Departament d'immigració dels Estat Units.
El xoc cultural: Anar a viure a un altre país amb una llengua i una cultura diferents pot ser tan emocionant com angoixant. El xoc cultural que pateix el nou immigrant es produeix per la falta de pistes que permeten de respondre apropiadament a les noves situacions i que poden conduir a patir depressió, mal humor i sobretot falta d'adaptació al país d'acollida.

La millor manera de lluitar contra el xoc cultural és mirar de conèixer la cultura d'acollida: aprendre la llengua, la història i els costums del país i participar en activiats socials. També és important mirar de tenir una actitud oberta als nous estímuls, ser tolerant, tenir sentit de l'humor. Així mateix, cal tenir l'habilitat d'acceptar el propi fracàs, ja que en un país nou es troben sovint situacions de fracàs i la gent que va a viure a altres països són moltes vegades persones que estan acostumades a tenir èxit en el seu entorn i no estan acostumats a acceptar el fracàs.
catalansDC@gmail.com